ČLÁNKY, KOSMETIKA

V Chorvatsku vyrábějí olej ze smilu v ceně 1 800 euro za 1 litr

V Chorvatsku vyrábějí olej ze smilu v ceně 1 800 euro za 1 litr

V Chorvatsku zahájili výrobu velmi cenného oleje ze smilu, který je velmi žádaný v medicíně i v kosmetologii.

Jeden litr tohoto oleje stojí 1 800 euro, i přesto kosmetické firmy stojí v řadách, aby mohli tento olej zakoupit, píší večerní chorvatské noviny „Vecerni list“. Produkci farmy na výrobu tohoto oleje v Macurach (Dalmácie, nedaleko města Šibenik) plně skupují německé a dánské kosmetické společnosti.

Chorvatsko také převzalo iniciativu u francouzského Provence, co se týče pěstování levandule na kosmetické cíle. Levanduli exportují do Francie.

Hlavními dodavateli oleje na kosmetický trh je Itálie a Francie. Nicméně se ukázalo, že smil velmi dobře roste v Dalmácii, na její prohřáté sluncem půdě, která je téměř celá z vápence.

Olej ze smilu se získává parní destilací z čerstvých květů. Používá se pouze vrchní kvetoucí část rostliny. Na získání 1 kg éterického oleje smilu je potřeba 100 kg květů.

Dříve se olej získával ručním zpracováním, ale teď do farmy nainstalovali nové zařízení v ceně 328 tisíc euro. Pracuje zde kolem 50 lidí.

V tomto roce plánuje Chorvatsko sesbírat 100 tun smilu. Do Dalmácie přivezli semínka z Itálie a plánují tak zvětšit produkci suroviny, která se může hned zpracovat hned na této farmě. Je velmi důležité, že tato nenáročná rostlina se dá pěstovat i v Černé Hoře a v Albánii, zmiňují chorvatské noviny. Přitom je velmi důležité vylepšit zpracování tohoto produktu.

Smil (Helichrysum italicum)- rostlina, která získala svůj název ze dvou důvodů. Za prvé, jako vysušená bylinka zachovává svůj původní vzhled. Za druhé, smil je schopný se přizpůsobit podmínkám, které nejsou pro rostliny příznivé: roste v písku, kamenité půdě, v horku i pod spalujícím slunkem.

Olej ze smilu se používá na léčbu mnoha onemocnění a je nenahraditelný v kosmetice.

Zajímavost: V Rusku například malé balení éterického oleje objemem 2 ml stojí 1000 rublů (100 rubl je cca 38,051 Kč – kurz ČNB z 2.3.2018)

 

 

Zdroj: http://openmonte.com/community_item/ne-tolko/3194.html