Nezařazené, ZA STUDENA LISOVANÉ OLEJE, ZDRAVÁ VÝŽIVA

Drť a olej z cedrových oříšků-důvody, proč by měly být součástí každodenního jídelníčku.

ceder

Rozhovor s fytoterapeutem, dietoložkou a odbornicí na zdravou výživu s více než 20 letou praxí-Jelenou Garaguljovou.

Drť z cedrových oříšků

Drť z cedrových oříšků je velmi bohatá na hořčík. Při porovnání s ostatními ořechy – slunečnicovými semínky, dýňovými semínky, vlašskými ořechy, mandlemi, lískovými oříšky jsou cedrové oříšky nejbohatší na obsah hořčíku a nejlépe působí proti stresu. Proč proti stresu? Protože obsahuje hořčík.

Víte, že lidem trpícím srdečními chorobami se předepisují přípravky s obsahem hořčíku, jako je panangin a další. Předpokládá se, že jim chybí hořčík k uvolnění srdečního svalu. Aby se sval mezi stahy stihl uvolnit a během uvolnění obdržel výživu z krve a aby se nasytila levá i pravá srdeční komora kyslíkem a výživnými látkami. Někdy jsou stahy velmi krátké, pauzy na odpočinek jsou malé a srdce nedostává živiny. Proto může při stresové zátěži občas píchnout u srdce nebo ještě něco jiného, problémy mohou být i vážnější. Vždy je třeba myslet na dostatek hořčíku v těle. Dobrým zdrojem jsou cedrové oříšky.

Drť samozřejmě obsahuje více hořčíku. V drti je koncentrace všech stopových prvků mnohem vyšší než v oříšcích.

Zeptáte se: „Možná by stačily oříšky koupit a jíst? Proč drť?“

Drť má léčivé účinky na náš již tak trochu zkažený organismus. Například koncentrace všech stopových prvků a vitamínů v drti je o 69 % vyšší než v ořechu. V ořechu převládá cedrový olej, jedná se o nejtučnější ořech. Pak je v něm asi 32 % bílkovin, stopových prvků, vitamínů. Olej je také potřebný, povím vám o něm. Tento výživový proteinový a hořčíkový doplněk stravy je ve formě drti. Stačí dvě nebo tři lžičky k vyrovnání deficitu mnoha stopových prvků a vitamínů.

Jaký je nejlepší způsob konzumace? Doporučuji jako doplněk k jídlu. Snídaně, oběd, večeře, svačina, pití čaje – v tu dobu na konci jídla přidáte drť. Tři čajové lžičky jsou základ. Ale pokud je člověk vyčerpaný, je zapotřebí další energie – pět lžiček. Někdy těm, kteří si na všechno obzvláště stěžují (že je všechno bolí), předepisuji sedm lžiček. Někdy říkám: „Vyzkoušejte týden devět lžiček.“ Drť je suchá, proto by se měla buď zředit do formy smetany nebo použít zakysanou smetanu nebo užívat na konci jídla… Před jídlem nikdy nedoporučuji použít drť, protože sama o sobě váže na sebe vodu. Doporučuji ji jen na konci jídla.

Otázka: „A co když ji vysypu do jídla?“

Jelena Garaguljová: I do jídla ji můžete vysypat.

Otázka: „Koktejl by se dal udělat?“

Jelena Garaguljová: Ano. Při zácpě je třeba doporučovat koktejl. Všichni moji pacienti běžně ráno pijí cedrový koktejl. Nedoporučuji koktejl v poledne a večer. Ke konci oběda můžete sníst tři lžičky. Jen pro vysvětlení –je to kvůli enzymům, pro lepší trávení. Snědli jste chabé jídlo, například nudle a kuřecí řízek, ale přidali jste něco prospěšného ve formě drtě, přidali jste užitečné chybějící proteiny, aminokyseliny, stopové prvky, vitamín E. Je nutné, aby se jídlo neproměnilo v tuk. K tomu potřebujete vitamín E, který jste přidali ve formě drtě. Mnoho pacientů, zejména sportovců, mě žádalo kvůli tréninku o něco energičtějšího po ránu. A tak si ráno dělají cedrový koktejl, do kterého se mohou přidat dvě jablka a třeba ještě hrst nějakých semen, například sezamová semínka ke zvýšení vápníku.

Ztloustnout z cedrových oříšků není možné. Nevěřte, že ořechy mají vysoký obsah kalorií. V našich představách je to kalorické jídlo, z kterého můžeme přibrat na váze. Tak to nění.

– Existují vysoce kalorické potraviny, například kousek dortíku nebo pět čokoládových bonbónů – to je vysoce kalorické jídlo.

Ořechy mají také vysoký obsah kalorií, mají stejné množství kalorií, ale neproměňují se v tuk, protože jsou bohaté na vitamín E.

Hlavním ochráncem proti tvorbě tukových buněk je vitamín E. Kdyby se do každého čokoládového bonbónu nebo do zákusku přidal vitamín E a napsalo se, jaký je obsah vitamínu E… Ale samozřejmě to nikdo nedělá, nikdo nepřidává pšeničné klíčky nebo jiný prospěšný olej bohatý na vitamín E, když peče dort. A cedrový olej a drť z cedrových oříšků jsou velmi bohaté na vitamín E.

Vitamin E podporuje úplný cyklus tvorby energie, během kterého se aktivně spalují sacharidy, neukládají se ve formě tuků, ale spalují se, to znamená, že vstupují do mitochondrií, vstupují do srdečních buněk a využívají se ve formě energie. Vitamin E je důležitý pro růst svalové hmoty při sportování pro sportovce, pro děti, dospívající mládež, chlapce, aby nevyrostly jako hranatí, hubení. V cedrové drti to všechno je.

K čemu je ještě potřebný hořčík? Pro kostní tkáň. Hořčík je základem kostní tkáně… Většina hořčíku v těle se nám ukládá v zubech a kostech. A největší množství hořčíku se nachází v zubní sklovině. Nyní je jasné, co se stalo s našimi zuby? Proč je sklovina slabá? Hořčík je nejpohyblivější stopový prvek. Při stresu se snadno vylučuje. Každý stres, když nám buší srdce a tak dále, vylučuje hořčík do krve z úschovny, z kostní tkáně. Nejaktivnější proces vylučování je z horní čelisti, ztrácí se v krvi. Všechno se filtruje v ledvinách a hořčík nám odchází s močí.

Být ve stresu je velmi škodlivé. Ve stresovém stavu se nám vyčerpává kostní tkáň. Můžete se do stavu stresu dostat uměle, například kávou 3–5krát denně, kdy jste neustále ve stavu vylučování hořčíku. A společně s hořčíkem se snadno z kostí odvádí i vápník. Ale nejen káva, i čokoládová tyčinka funguje stejným způsobem. Tentýž kofein, teobromin v čokoládě, jednoduše brání vstupu vápníku a hořčíku do kostní tkáně. Mluvíme o hořčíku v kostní tkáni.

V případě zlomenin hořčíková výživa rychle zmírňuje bolest v oblasti zlomenin. Při zlomeninách hlavní stížností je samozřejmě bolest v místě zlomeniny. Bolest je vždy křeč cév, drobných svalů, a proto se výživné látky do místa zlomeniny nedostávají tak, jak by měly. Naším úkolem je vše rozšířit, zlepšit průtok krve. Jakmile bolest zmizí, znamená to, že se obnovil normální transport živin. Pozorovala jsem to při hořčíkové výživě.

Můžete dočasně úplně nepřijímat jídlo a jeden nebo dva dny jíst co nejvíce cedrové drti bohaté na hořčík. Protože toto jídlo je velmi snadno stravitelné, a to i v případě nemocných zažívacích orgánů, pankreatitidy, gastritidy a problémů se střevy všeho druhu. Cedrové oříšky jsou vhodné pro každý nemocný organismus, dokonce i na žaludeční vředy, pro rychlou obnovu výživy. Zdrojem hořčíku není jen cedrová drť, jsou to i byliny se sedativními účinky, jako je máta, tymián, oregano, levandule, meduňka.

Na přednáškách jsem vždy říkala, že by se nemělo začínat olejem, ale drtí. V drti je málo oleje, zbytkové množství je 20 %. Stále je to ale mastný produkt, ale olej je v ní spojen s bílkovinami, se všemi látkami a není čistý, nevyžaduje tak velký odtok žluči.

Cedrový olej s pryskyřicí

Otázka: Zvyšuje pryskyřičný olej odtok žluči?

Jelena Garaguljová: Samozřejmě! Každý olej zvyšuje. Pokud pacientovi předepíšu velké množství oleje, doporučuji při nachlazení doušek každou hodinu, buď s pryskyřicí nebo propolisem, podle toho, jak silný je to člověk. Začátečník nemusí okamžitě začít s pryskyřicí, ale postupně, ať si ten olej zamiluje. Můj oblíbený je propolisový, z prvního lisu, a rakytníkový. S těmito oleji již získá pozitivní vjemy. A pak, když přidáme pryskyřici, říká: „To je ono, teď nechci nic jiného než pryskyřici.“ Protože se už přizpůsobil.

Řeknu ještě něco o hořčíku. Hořčík je velmi důležitý pro játra. Hořčík rozšiřuje žlučovody, zlepšuje odtok žluči. Podle mě problémy s odtokem žluči má téměř každý. Nikomu, kdo byl na sondáži, žluč neodtékala vůbec nebo neodtékala nějaká část žluči. Do posudku se napíše – výrazná polystáza, tj. stagnace žluči. Žluč je obvykle hustá. Hořčík podporuje vylučování žluči. Během jídla musí být vylučována žluč na tučné jídlo. A s olejem z cedrových oříšků stimulujete žluč, mějte to na paměti. Musíme se podívat na člověka, jak mu stagnují játra. Zpočátku se mohou doporučit malé dávky – půl malé lžičky, třetina lžičky. Pokud ale budete drť užívat pravidelně, hořčík se nahromadí a ni by vám nemělo nikde onemocnět ani v játrech vám nebude píchat díky oleji.

Jód a stafylokok

Otázka: A co stafylokok?

Jelena Garaguljová: Stafylokok ničí jód. Při nedostatku jódu v těle stafylokok zůstane, ječné zrno zůstane, zůstane i akné.

Otázka: Je to nedostatkem jódu, že ano?

Jelena Garaguljová: Ano. Mastné ryby ze studených moří a cedrové oříšky jsou velmi bohaté na jód. Na Sibiři lidé potřebují mnohem více jódu než na jihu. Jód je součástí hormonů štítné žlázy, tyto hormony regulují průtok kapilární krve. Na Sibiři se bez toho neobejdou. Proto příroda vytvořila speciální složení stopových prvků v cedrových oříšcích, aby nohy veverkám nikdy nezmrzaly, aby ptákům nezmrzaly – je to adaptace na chlad. Chlad je stres. Jód se přitom hodně spotřebovává. Jestliže jste někde promrzli, ztratili jste všechny zásoby hořčíku, jódu, byli jste vyčerpaní. Musíte je znovu doplnit. Proto je tělo na jaře obvykle vyčerpané. Na zimu je třeba se připravit, aby bylo v těle dostatek jódu a hořčíku. Při normálním obsahu jódu v těle imunita stafylokoky zcela zničí, nemají žádné podmínky pro reprodukci.

Otázka: Pokud jde o olej s pryskyřicí, co když člověk vypije 50 gramů najednou?

Jelena Garaguljová: To je hodně. Moji pacienti takovou dávku užívali až před kapáním chemoterapie. Jedna pacientka, když se jí tělo tak třese, má strach. Představte si, že vám bude podána chemie, která zničí nejen aktivně se dělící nádorové buňky, ale i vaše. Zcela se sníží produkce v kostní dřeni, kmenové buňky, všechny buňky v gastrointestinálním traktu odumřou, pak nevolnost a jídlo se netráví. Pokud jde o ochranu před těmito léky, olej z cedrových oříšků je na předním místě. Velké dávky málokdo užívá.

Doporučuji, pokud potřebujete rychle zahojit krk – pak každou hodinu popíjejte po malém hltečku, aby byl olej z cedrových oříšků průběžně dodáván. Proč právě cedrový olej, proč ne jiný, proč zánět v žaludku nebo v krku neodstraní lněné semínko. Protože olej z cedrových oříšků je zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Omega-3 mastné kyseliny-kojení, vývoj dítěte

Proč se omega-3 tak široce reklamují pro léčení různých onemocnění? Ať jsou to cévní onemocnění, žaludeční vředy, různé gastritidy, nemoci kloubů. Ústav revmatologie má za to, že se povinně musí do léčebného programu zahrnout komplex omega-3 mastných kyselinV cedrovém oleji to všechno je.

Otázka: Uveďte prosím nemoci.

Jelena Garaguljová: Všechna zánětlivá onemocnění, veškerá kardiologie – ateroskleróza, hypertenze. Artritida, problémy pohybového systému – osteochondróza, artróza různých kloubů.

U dětí se má za to, že pro růst, vývoj dítěte v prvních třech měsících po porodu je velká potřeba omega-3 mastných kyselin. Byly nám ukázány tabulky:

– v prvním měsíci je nejvyšší sloupec potřeby omega-3,

– druhý měsíc je to méně,

– třetí měsíc ještě méně.

Pak je konec – vlak odjel, dítě nedostalo omega-3. A v těchto prvních třech měsících života dítěte probíhá na nejvyšší míru tvorba mozkové tkáně a zrakového orgánů, celého nervového systému. Pokud to dítě nedostalo, předpokládá se, že u dítěte může dojít k degenerativním změnám v nervovém systému. Proto by maminka měla konzumovat hodně tohoto zdraví prospěšných kyselin omega-3, buď by měla jíst tučné ryby nebo kapsle s rybím tukem nebo máme olej z cedrových oříšků, což je lahodnější varianta.

Otázka: Jaké množství?

Jelena Garaguljová: Dávky se u každého liší.

Otázka: Kolik pro kojící matky?

Jelena Garaguljová: Dvojité dávky. Jak pro ni, tak pro dítě.

Otázka: A pokud vůbec nekojí (prostě se to stalo), může užívat cedrový olej?

Jelena Garaguljová: Pak dávat dítěti.

Otázka: Olej lze podávat přímo novorozenci?

Jelena Garaguljová: Ano, po kapkách, navlhčete dudlík – malé množství.

Řeknu vám více o omega-3. Vy přece víte, proč omega-3 odstraňují zánětlivé procesy. Máme nezaměnitelné tuky, které se v těle nesyntetizují, musí vcházet pouze s jídlem. Jsou to právě mastné kyseliny omega-6 a omega-3.

Ve stravě máme hodně omega-6 – slunečnicový olej, kukuřičný olej, téměř všechny druhy rostlinných olejů. Cukrárenské výrobky také obsahují velké množství omega-6.

Dostáváme málo omega-3, jen mastné ryby, rybí tuk obsahují omega-3. omega-3 se nacházejí v cedrovém oleji, lněném oleji, konopném oleji, a to je vše. Jiné zdroje prakticky neexistují.

omega-6 mastné kyseliny a omega-3 jsou antagonisti, jako jin a jang. Jsou schopny regulovat zánět v těle:

– omega-6 mohou zesílit zánět,

– omega-3 naopak zmírit zánět.

Měly by být v určitém poměru, vyvážené ve stravě.

– Jíme-li více omega-6, zánětlivé procesy zesilujeme.

– Pokud více omega-3, záněty odstaňujeme.

Tyto tuky, omega-6 a omega-3, jsou prekurzory prostaglandinů, to jsou místní tkáňové hormony. V každé buňce jsou takové prostaglandiny, které způsobují zánět, nebo prostaglandiny, které ho naopak odstraňují, probíhá regulace. Pokud jste zčervenali, projevila se nějaká alergie, je to práce prostaglandinů, jejichž prekurzory jsou omega-6, slunečnicový olej. Snědli jste více omega-6, zánět rozkvetl, zesílil, protože jste snědli více omega-6. Omega-3 jsou prekurzory prostaglandinů.

Otázka: Ty i ty druhé?

Jelena Garaguljová: Prostaglandiny jsou různé. Některé prostaglandiny zesilují zánět, zatímco jiné jej odstraňují. Musí být ve stravě vyvážené. Rybí tuk má omega-3, ale nemá vitamín E. Ale olej z cedrových oříšků obsahuje omega-3 i vitamín E, tím se liší od rybího tuku. Pokud po večeři s mastnou rybou nebo dříve užijete cedrový olej, dostáváte vitamín E a omega-3 rostlinného a živočišného původu. Najednou zjistíte že hlava nebolí, bolest hlavy je pryč. Tento prostředek si poradí s bolestí právě díky kouzelným omega-3 mastným kyselinám.

Ti, kdo jsou obeznámeni, vám řeknou: „Lněný olej má ještě více omega-3.“ Ano, je jich tam více. V oleji z cedrových oříšků jich je 30 % nebo 25 %, zatímco v lněném oleji je jich až 60 %. Ale v něm je jiná forma omega-3. Jsou různé formy. V lněném oleji je omega-3 zastoupena kyselinou alfa-linolenovou. Omega-3 zmírňuje zánětlivé procesy, pokud je ve své pravé formě, což je kyselina eikose-doxagenová. Dokosahexaenová a eikosapentaenová – pouze tyto omega-3 mastné kyseliny rychle zmírňují zánět a jsou stavebním materiálem. Ve své čisté formě jsou prakticky zastoupeny v rybím tuku a cedrovém oleji.

V lněném oleji se nachází prekurzor. Kyselina alfa-linolenová se v játrech musí ještě proměnit na kyselinu eikose-doxagenovou. Ta nedokáže zánět odstranit. Pokud si lněným olejem namažete například alergii nebo zánět, zánět nezmizí.

– Natřete cedrovým olejem – zmizí rychleji.

– Rybím tukem, také zmizí.

– Lněným olejem – zánět nezmizí. Protože nejprve musí proběhnout transformace.

Pravou formou omega-3 je kyselina eikosapentaenová nebo kyselina dokosahexaenová, jsou to dvě formy omega-3. A tehdy tato forma omega-3 přijde krevním oběhem a odstraní zánětlivý proces. V zásadě nejsou játra žádného člověka v dobrém stavu, aby se tento proces mohl zvrátit lněným olejem, aby se alfa-linolenová kyselina mohla snadno proměnit na skutečnou omega-3 a zánětlivý proces odešel.

Nikdy neléčíme bolest v krku lněným olejem, a pokud jde o žaludek, není pozorováno, že by se snadno zahojily žaludeční nebo dvanáctníkové vředy. Pokud jde o žaludeční vředy, v Tomsku existuje nejstarší výzkum ohledně účinnosti cedrového oleje, konkrétně na hojení žaludečních vředů. A při hojení vředů a eroze jícnu je také na prvním místě cedrový olej. Lněný se nikdy nepoužívá, protože lněný nemá takové protizánětlivé účinky. Lněný vyžaduje zdravější játra, které se bohužel u většiny z nás ne vždy vyskytují.

A nemůže se užívat, protože lněný olej má nižší obsah vitamínu E a je v něm spousta omega-3, a rychle se okysličuje.

 V oleji z cedrových oříšků je navíc hodně vitamínu D. O vitamínu D se dnes obecně hodně mluví, že je stoprocentně protinádorový a působí jako prevence nadváhy. Nyní je v módě, aby si každý kontroloval obsah vitamínu D v krvi. Odkud získáváme vitamín D? Pouze ze slunce. V létě slunečními paprsky přes kůži nebo opět z rybího tuku. Olej z cedrových oříšků také obsahuje velké, obrovské množství vitamínu D.

Jelena Garaguljová: Řeknu vám něco o cedrovém oleji a drti z cedrových oříšků.
Od roku 2002 pracuji s cedrovými produkty. Snažíme se je používat neustále. Po přečtení složení jsem pochopila, že jsou skvělé. Cedrové oříšky nenahradí žádné maso. Ať už jíte hodnotné maso, třeba ryby, není to důležité. A pokud jako vegetariáni nejíte maso, co hodnotného jíte? Jaké jsou další hodnotné bílkoviny?

Cedrové oříšky jsou zajímavé tím, že dokážou úplně nahradit maso. Obsahují všech 20 aminokyselin (esenciálních, neesenciálních), takže se široce používají ve stravě těžce nemocných pacientů, když nedokážou strávit jinou bílkovinu. Stejná varianta platí pro krmení našich kojenců. Kojencům, když onemocní, jsou oslabení, nedostávají mateřské mléko, také doporučuji drť 400 g balení jemně mletou jako smetanu, mléko.

Lékaři se mě hodně ptají, jak zotavit pacienta po vážných chirurgických operacích. Operace jícnu – k dispozici je pouze podávání sondou v tekuté formě. Zde jsou samozřejmě cedrová drť, cedrové mléko nenahraditelné. V nich je všechno kromě vitamínu C. Vitamín C musíme dodat v jiné formě. Buď jako nápoj šípkový nebo bobule.

Tagged , , , ,