MEDICINÁLNÍ HOUBY

Kouzelná houba MAITAKE

Houba maitake (Grifola frondosa)- přezdívaná také jako král hub

Existuje několik hub, které jsou dobře známy. Zejména houba shiitake, která je zapsaná v Guinessově knize rekordů, protože o této houbě bylo napsáno velké množství článků a publikací týkajících se výzkumu jejích léčivých vlastností. Japonská stromová houba maitake nemá takovou všeobecnou popularitu a je poněkud skromnější, pokud jde o terapeutické vlastnosti, ale navzdory tomu oblíbenost maitake mezi jinými japonskými houbami není o to menší.

Houba maitake roste v japonských lesích a v některých částech severní Číny. Obvykle se sklízí v září, říjnu. Tato houba nejčastěji roste v blízkosti kořenů velkých stromů. Houba pronikne do struktury stromu a narušuje ligniny, uvolňuje se celulóza. Strom často onemocní chorobou, které se také říká „bílá hniloba“. Maitake má velmi dobrou chuť a neobvyklou vůni. Tato mimořádná houba je jednou z nejcennějších léčivých hub v Japonsku. Její latinský název Grifola frondosa pochází z názvu houby nalezené v Itálii.

Houba maitake se v Číně nazývá zhu-ling nebo keisho. Používá se k uklidnění nervů, při léčbě onemocnění žaludku a při léčbě hemoroidů
Maitake má léčivý účinek u problémů, jako je cukrovka, obezita, chronická hepatitida, hypertenze a syndrom chronické únavy, a také pomáhá tělu vyrovnat se se stresem.

Vědci na základě experimentů zjistili, že houba je nejúčinnější, když se užívá spolu s jinými houbami, jako je shiitake. Úsilí vynaložené farmakology a mykology nebylo marné. Kromě výrazného protinádorového účinku houby byly objeveny i její další léčivé vlastnosti. Zejména je nepostradatelná při onemocněních, jako je ateroskleróza, cukrovka, hepatitida B a C a arteriální hypertenze.
 

V roce 1992 americký Národní onkologický ústav potvrdil vysokou antivirovou aktivitu houby maitake. Díky normalizaci hormonálních a metabolických procesů houba pomáhá snižovat hmotnost, a proto se přípravek z maitake stal součástí slavného japonského systému pro hubnutí Yamakiro. Tento systém využívají ženy všech věkových kategorií s velkým úspěchem.

Terapeutický účinek houby maitake je způsoben hlavně tím, že obsahuje velké množství cenných polysacharidů: β-1,6 glukanů. Experimenty prokázaly, že díky těmto látkám se zastaví růst rakovinných buněk, a nevytvářejí se nové nádory. Ničí také virus lidské imunodeficience (HIV) stimulací aktivity ochranných buněk v těle, jako jsou: T-lymfocyty a CD4 buňky.

Studie navíc prokázaly, že maitake obsahuje 2 nejdůležitější polysacharidy:

  • D-frakce, z hub maitake, sestávající z β -1,3 glukanů s β -1,6 glykosidovými vazbami nebo β-1,6 glukanů s β -1,3 glykosidovými vazbami a s molekulovou hmotností přibližně -1 x 106 daltonů. D-frakce houby maitake má výrazný protinádorový účinek. V důsledku toho tělo zvyšuje tvorbu interleukinů a díky tomu se zvyšuje cytotoxická aktivita makrofágů. Výzkumem bylo zjištěno, že D-frakce působí na nádor díky aktivace imunitních ochránců (makrofágů, přirozených zabíječů, CTL a dalších), kteří aktivně potlačují různé nádorové buňky posílením účinku lymfokinů.
  • F-frakce stabilně upravuje hladinu cukru v krvi a vyrovnává citlivost pankreatických buněk na produkci inzulínu, což je velmi důležité při léčbě cukrovky.

Po četných studiích a experimentech zkoumajících maitake vědci identifikovali čtyři mechanismy, které pomáhají tělu odolávat rakovině.

  • 1. Komplexní ochrana zdravých buněk
  • 2. Prevence nádorových metastáz
  • 3. Zpomalení nebo zastavení růstu nádorů
  • 4. Zmírnění vedlejších účinků během chemoterapie a zvýšení jejích účinků.

Čtyři vlastnosti, pro které si Japonci cenili tuto houbu

Čtyři pozoruhodné vlastnosti maitake, pro které si Japonci tuto houbu cenili po staletí:

  • První z nich je schopnost snižovat hmotnost (díky tomu se jí říkalo „houba japonské gejši“).
  • Druhou je schopnost zmírňovat nepohodlí a problémy spojené s menopauzou u žen (japonský lékař Kasuko Isudze tvrdí, že užívání houby maitake během menopauzy může ženy zbavit častých návalů horka, pocení, nadměrné podrážděnosti a bušení srdce), také odvádí cholesterol z těla;
  • Třetí je schopnost jemně eliminovat nepříjemné pocity premenstruačního syndromu, jako je podrážděnost, svíravé bolesti v podbřišku, slabost, únava a bolesti hlavy.
  • Čtvrtou je schopnost posilovat imunitu (díky polysacharidům skupiny B obsaženým v houbě).

MAITAKE A CUKROVKA

Hlavní látky obsažené v houbě maitake, které jsou schopny obnovit citlivost buněčných receptorů na hormon inzulín, jsou fosfolipidy, které upravují hladinu cukru v krvi a chrání krevní cévy před „špatným“ cholesterolem. Hladina cukru v krvi a moči snižují na normální úroveň. Maitake podporuje přeměnu sacharidů a vyrovnává citlivost tělních buněk na inzulín. Tyto studie byly potvrzeny již v roce 1994.

MAITAKE A HYPERTENZE

V houbě maitake byl zjištěn ß-1,3-D glukan, který má vliv na snížení hladiny cholesterolu v krevní plazmě. Kromě toho je schopen vázat lipoproteiny o nízké hustotě, které obsahují velké množství cholesterolu. Cholesterol proniká stěnou cévy, oxiduje a má škodlivý účinek na cévy, podporuje vznik zánětů, tvrdnutí cév a v důsledku toho se tvoří aterosklerotické pláty.

Na základě klinických studií a experimentů bylo přesně prokázáno, že extrakt maitake snižuje vysoký krevní tlak u pacientů s hypertenzí.

MAITAKE A HEPATITIDA

Antivirový účinek extraktu z houby maitake se široce používá při léčbě hepatitidy B a C a chrání játra před velkým množstvím virů, z nichž mnohé jednoduše umírají. Extrakt podporuje normalizaci produkce enzymů v játrech a eliminuje zánět jaterní tkáně.  K normalizaci zvýšené hladiny transaminázy, bilirubinu a k syntéze žlučových kyselin dochází díky glukanům. Maitake bojuje s cirhózou. Účinně se také používá při léčbě virové hepatitidy.

MAITAKE A INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ

  • hepatitida, neštovice, chřipka, infekce dýchacího ústrojí, dětská obrna, pásový opar, herpes, hemoragická horečka Ebola a HIV;
  • bakteriální choroby, jako je listerióza, kokální flóra, tuberkulóza, mykoplazmóza, escherichióza a další;
  • mykotické infekce (kandidóza atd.);
  • onemocnění způsobená prvoky – malárie, protozoální infekce atd.

Tagged , ,