ZA STUDENA LISOVANÉ OLEJE

Olej z černého kmínu

Olej z černého kmínu (Černucha setá, Nigella Sativa)

Historie použití oleje z černého kmínu je stará více než 3 000 let. Největší popularitu získal poté, co se o něm našla zmínka v Koránu (prorok Mohamed ji nazval „lékem proti všem nemocem, kromě smrti“), a také vědecké práce Avicenny přispěly k popularizaci této rostliny. Avicenna tvrdíl, že černý kmín nejenže je lékem proti různým nemocem, ale také dodává tělu „životní sílu“.

Černý kmín obsahuje více než 100 látek, z toho 50 z nich se podílí na metabolismu. Olej obsahuje nasycené a nenasycené mastné kyseliny, fosfolipidy, 15 aminokyselin (z toho 8 je nezaměnitelných), karotenoidy, vitamíny skupiny B, E, minerální a stopové prvky, přírodní antibiotika, vápník, železo, měď, fosfor, draslík, hořčík, mangan, zinek, selen, bór, jód, molybden, chróm, stroncium. Unikátní alkaloid nikelin má příznivý vliv na naše „biologické hodiny“. Černý kmín má posilující účinek a díky tomu je považován za „všelék“. Mastné nenasycené kyseliny snižují množství cukru v krvi, zabraňují ucpávání cév (ateroskleróza, vysoký tlak), snižují množství cholesterolu, podporují růst a posílení vlasů, minimalizují jejich vypadávání a předcházejí předčasnému šedivění. Má příznivý vliv na trávicí systém.

Černý kmín je vhodný jako komplexní posilující prostředek při léčbě dýchacích cest (kašel) a alergii (bronchiální astma, psoriáza, ekzém). Přispívá k rozpouštění močových kamenů a působí proti parazitům. Olej je vhodný pro kojící maminky, kdy podporuje produkci mléka a přispívá k jeho brzké tvorbě.

Způsob použití: Na celkové posílení organismu se doporučuje po jídle 1 čajovou lžičku. Na komplexní léčbu 1 čajovou lžičku, půl sklenice vodu 1 polévkovu lžici medu. Vše smíchat a vypít 15 minut před jídle (snídaně a večeře).