ZA STUDENA LISOVANÉ OLEJE

Lněný olej (Linum usitatissimum)

flax

Obsahuje omega-3 a omega-6 polynenasycené mastné kyseliny, vitamin E a další vitaminy a celý komplex minerálních látek. Kromě toho je lněný olej jedním z rekordmanů v obsahu lignanů, speciálních látek, které pomáhají odolávat oxidačnímu stresu, mají ochranný účinek na játra, a dokonce působí protinádorově.

Při jakých onemocněních může lněný olej pomoci?

Příznivé vlastnosti lněného oleje jsou nespočetné. Jeho léčivé účinky jsou známy již od dávných dob. Dnes je velký přínos lněného oleje pro tělo prokázán výzkumem. Používá se k léčebným účelům i jako prevence různých onemocnění. Častá konzumace lněného oleje zlepšuje vstřebání inzulínu u diabetu, zmírňuje také zánět při onemocnění kloubů a alergických reakcích, snižuje hladinu cholesterolu při ateroskleróze, udržuje krevní tlak v normě a snižuje riziko vzniku krevních sraženin v cévách. Pravidelný příjem lněného oleje také pomáhá udržovat zdravý nervový systém, zlepšuje ostrost zraku a činnost střev.

Len je jednou z nejstarších plodin, ale málokdo zná rozdíl mezi bílým a hnědým druhem.

Při výběru semen často vyvstává otázka, který druh rostliny je lepší, chutnější a pro tělo zdravější. Bílý a hnědý len slouží jako skvělý doplněk stravy během dne, ale liší se složením prospěšných prvků. Bílý len obsahuje více lignanů, polyfenolů, což jsou aktivní antioxidanty prospěšné pro ženy.

Vědci z různých zemí zkoumali bílá lněná semínka a všichni se zmiňovali o jejich prospěšných vlastnostech. Nejvýznamnější vlastností bílého lnu je, že snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny u lidí, kteří jsou k tomuto onemocnění náchylní. Semena mají omlazující účinky díky obsahu vlákniny, minerálů a spousty vitamínů.

Nutriční hodnota bílého lnu je mnohem vyšší než u hnědého lnu, ale také se mnohem hůře pěstuje, proto je snazší najít na trhu hnědá lněná semínka. Vnější vrstva lněného semínka obsahuje fytohormony, které se svou strukturou podobají ženským hormonům – estrogenům a díky tomu jsou ideálním produktem pro ženy. Fytohormony zabraňují vzniku nádorů prsu, zlepšují pohodu žen v období menopauzy, snižují výskyt hormonální nerovnováhy. Bílý len obsahuje více lignanů, polyfenolů a polynenasycených mastných kyselin než hnědá lněná semínka. Nedávný objev vědců ukázal, že bílá lněná semínka brzdí oxidační procesy v tělesných buňkách, což vede ke zpomalení procesů stárnutí Bílý len se také nazývá zlatý len a neprodává se v drcené formě, zatímco hnědý len je k dispozici v různých formách.

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,