MEDICINÁLNÍ HOUBY, PŘÍRODNÍ MEDICÍNA

Hnojník (Coprinus Comatus)

Coprinus je jedlý, ale konzumují se pouze mladé plodnice, které jsou bílé a uzavřené, později výrazně tmavnou a jsou méně chutné, až nepoživatelné.

Houbě Coprinus se v Německu přezdívá „inkoust“, neboť stará houba Coprinus se rozkládá do hmoty, která se podobá inkoustu. Navíc se tato houba i s pomocí tohoto „inkoustu“ rozmnožuje. Dokonce v minulosti se tato tekutina opravdu používala jako inkoust. Coprinus roste na pastvinách, v zahrádkách a sadech. Má příjemnou nasládlou chuť.

Coprinus byl poprvé popsán dánským přírodovědcem O. F. Müllerinem v roce 1780. Dostal jméno Agaricus comatus, jako Coprinus comatus ho označil v roce 1797 Ch. H. Persoon.

Tato houba je už docela dost probádána. Obsahuje velké množství minerálních sloučenin a základní vitamíny, zejména vitamín B a jako jedná z mála hub, obsahuje velké množství vitamínu C.

První vědecká studie, která se zaměřila na schopnost této houby snížit množství cukru v krvi byla provedena již v r. 1934. Biologicky aktivní látky, které se v houbě nacházejí se podílejí na snížení cukru v krvi a podílejí se na snížení aterosklerotických následků způsobených špatnou přeměnou cukru (slepota, amputace noh, infarkt, mrtvice, atd.). Takže příjem této houby u diabetiků může zlepšit stav organismu.

Kromě toho vědci v ní našly ještě látky, které zabraňují rozvoji sarkomu a karcinomu. Houba se velmi úspěšně používá při hemoroidech a onemocnění trávicí soustavy (zácpa, apod).

Coprinus se velmi často používá na odvádění toxinů, souvisejících zejména s intoxikací alkoholem a na celkové posílení organismu.

 

Použití:

– zdroj vitamínů B

– přispívá k normalizaci funkce srdečně-cévního systému a hladiny cukru v krvi

– diabetes (1. a 2. stupeň)

– ateroskleróza, problémy s krevním oběhem

– vytváří nepříznivé podmínky pro rozvoj závislosti na alkoholu (při léčbě alkoholismu)

– přispívá k obnově střevní mikroflóry

– hemoroidy