MEDICINÁLNÍ HOUBY, PŘÍRODNÍ MEDICÍNA

Korálovec (Hericium Erinaceus)

Korálovec (Hericium Erinaceus)

Hericium získalo svůj český název podle tvaru plodnice. Ta totiž připomíná mořský korál nebo lví hřívu. Plodnice jsou velké od 5 do 40 cm. Plodnice jsou kupovité a na dolní straně jsou „roztřepené“ s převisy, které jsou podobné ostnům. Hericium roste na kmenech poraněných listnatých stromů a na pařezech, a to hlavně v oblastech na severní polokouli. Můžeme ji najít v Evropě, Asii i Severní Americe.

Hericium je jedlá houba a velmi chutná. Má své místo v gastronomii asijských národů. Není však pouze potravinou, ale hlavně léčivkou, která je využívána hlavně v tradičních medicínách v Asii. Ale znali ho i indiáni ze Severní Ameriky, existují důkazy, že jen v podobě prášku nosili stále při sobě a využívali jeho léčivé síly při ošetřování otevřených ran, a to hlavně k dezinfekci a zástavě krvácení. K „vědeckému“ zdokumentování houby došlo až v 18. století. Postarali se o to dva mykologové, prvním byl Francouz J. B. F. Bulliard, který mu dal jméno Hydnum erinaceus, své současné jméno dostalo Hericium Ch. H. Persoona  v roce 1797.

Znalosti o léčivých účincích houby se rychle rozšířily, a proto také začala být houba zkoumána vědecky. Existuje mnoho studií, pokusů, které potvrzují účinnost Hericia. Tím vzrostla i poptávka po něm, a tudíž začalo být také komerčně pěstováno.

Například protinádorové účinky této houby byly zkoumány na Ukrajině: známá vědkyně Natalija Poedinok z Botanického ústavu M. H. Cholodnoho Ukrajinské národní akademie věd popsala ve své práci „Léčivé účinky Korálovce ježatého a perspektivy jeho použití v biotechnologii a medicíně“.

Účinné látky:

Polysacharidy, které se nacházejí v plodnicích, jsou velmi účinné proti rakovině orgánů, zejména žaludku, jícnu, kůže, jater, dutiny ústní, a hlavně proti rakovině pankreasu, zejména tato rakovina se velmi obtížně léčí moderními metodami.

Tyto polysacharidy aktivizují imunitní systém nemocných tak, aby mohl sám bojovat proti nádoru. Navíc při provádění chemoterapie a užívání extraktu Hericia se zlepšuje účinek chemoterapie od 2,1 do 6,8x více a navíc se snižuje negativní účinek chemoterapie na organismus.

V plodnici byly objeveny i jiné protinádorové látky- fenoly, hercenony A a B, a mastné kyseliny, které působí na rakovinové buňky přímo, jako při chemoterapii, ale bez toho, aby poškodili zdravé buňky.

Použití:

– zdroj zinku, draslíku, železa a nezaměnitelných aminokyselin na celkové posílení organismu

– posílení imunity

– vytváří nepříznivé podmínky pro vznik novotvarů

– přispívá k normalizaci trávicí soustavy (žaludeční vředy,

– Crohnova nemoc

– roztroušená skleróza

– Alzheimerova choroba

– gynekologické problémy (endometrióza, mastopatie, děložní myomy (fibroidy)

– komplexní očista jater

– na snížení váhy

– patologie centrální nervové soustavy (nespavost, neurastenie (chronický únavový syndrom), náhlá změna nálady, deprese)

– impotence

– hemeroidy