ZDRAVÁ VÝŽIVA

BŘEZOVÁ MÍZA (ŠŤÁVA)

Březová míza

Co je to březová míza (šťáva)?

Březová míza je roztok, který teče přesně ve středu březového kmene. Z výživového hlediska má velké množství prospěšných látek pro náš organismus.

Sběr březové mízy (šťávy)

V jarním období pouštějí břízy mízu (šťávu). Tomuto jevu se říká „pláč břízy“. Tento pláč trvá zhruba 15-20 dní. Březová míza (šťáva) se „sbírá“ přibližně v polovině března. Tato míza je nejen sladká, ale i prospěšná pro náš organismus.

„Sběr“ probíhá tak, že se do kmene břízy udělá malá dírka, ze které pak stéká šťáva do nádoby. Dírka se poté pečlivě zadělá voskem, mechem nebo jiným způsobem, aby se do břízy nedostali škůdci, kteří by bříze mohli ublížit. Sběr této mízy (šťávy) probíhá pouze v ekologicky čistých oblastech. Proto nemá březová míza žádné vedlejší účinky a ani jiná omezení. Samozřejmě nedoporučuje se lidem, kteří mají alergii na březový pyl.

 

Účinek březové mízy (šťávy)

Za starých časů jej staří Slované používali nejen jako osvěžující nápoj, ale také jako léčivý prostředek proti DNĚ a dermatitidě (ekzém, atd.).

Pravidelné pití březové mízy:

  • přispívá k rozpuštění kamenů v močovém měchýři a ledvinách
  • čistí krev
  • zlepšuje metabolismus
  • pročišťuje organismus

 Doporučuje se pít 3 skleničky březové mízy denně, půl hodiny před jídlem, po dobu 3-4 týdnů.

S postupem času vědci v březové míze objevili velké množství prospěšných a léčivých látek. Současné lékařské výzkumy potvrdili, že pití minimálně 1 sklenice březové mízy v průběhu 2-3 týdnů pomáhá organismu proti:

  • jarní únavě
  • avitaminóze
  • nepozornosti
  • celkové únavě a depresi

Kromě toho má březová míza (šťáva) pozitivní kosmetický účinek – pročišťuje pleť a posiluje kořínky vlasů.

Obsahuje totiž velké množství minerálních látek, vitamínů, organických kyselin a třísloviny.

Složení březové mízy (šťávy):

  • přírodní cukr (glukóza, fruktóza, sacharóza)
  • draslík, sodík, magnézium, vápník, železo, aluminium a jiné prospěšné minerální látky a stopové prvky
  • organické kyseliny
  • éterické oleje, fytoncydy
  • saponiny, vitamíny skupiny A, B, C
  • biologicky aktivní látky