Makadamiový olej (Macadamia integrifolia)
Makadamiové ořechy jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vápníku, draslíku, vlákniny a antioxidantů. Mají velmi nízký obsah sodíku. To vše je nezbytné pro dobré zdraví a pohodu.
Makadamiové ořechy a olej obsahují celou řadu minerálních látek. Jsou bohaté na železo, draslík, fosfor, hořčík a vápník a obsahují významné množství zinku, mědi a selenu. Jsou také bohaté na vitamin E, thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin a obsahují také kyselinu pantotenovou (B5) a kyselinu listovou.
Také jsou starobylou potravinou a studie středomořské stravy je doporučují ke každodennímu jídlu. Výskyt kardiovaskulárních onemocnění je výrazně nižší u lidí, kteří jedí makadamiové ořechy pravidelně (více než pětkrát týdně) nebo užívají makadamiový olej, než u těch, kteří jedí makadamiové ořechy méně než jednou týdně.
Makadamiový olej a ořechy podporují hubnutí, protože mononenasycené tuky z makadamiových ořechů jsou plně metabolizovány ve střevech a přispívají ke zdravé a výživné stravě, aniž by zvyšovaly tělesnou hmotnost.
Makadamiový olej:
- neobsahuje cholesterol
- má nejvyšší obsah mononenasycených tuků ze všech přírodních potravin
- je klinicky prokázáno, že konzumace 1 polévkové lžíce makadamiového oleje dvakrát denně přirozeným způsobem snižuje hladinu cholesterolu v krvi (o 7 % za 4 týdny)
- je klinicky prokázáno, že při konzumaci pouhé 1 polévkové lžíce makadamiového oleje denně dochází ke snížení výskytu kardiovaskulárních onemocnění